Clinic Lucinda Brand

Sinds dit jaar fiets ik bij Vrouwenwielrennen Rotterdam en ik ben al overtuigd van de voordelen hiervan! Neem nou de clinic met Lucinda Brand, renster bij de Rabo Liv ploeg. Want van wie kan je de kneepjes van het vak beter leren kennen dan van een tweevoudig Nederlands kampioene? Vanaf ons vertrouwde startpunt bij de Kuip in Rotterdam vertrokken we naar de thuisbasis van Lucinda bij DRC de Mol in Dordrecht. Daar sloot nog een aantal dames aan en met 16 enthousiaste renster werd de clinic gestart met een verkenningsrondje van het parcours.

Het eerste deel van de clinic stond in het teken van techniek en fietsbeheersing. Wat gebeurt er als je met snelheid plots stil moet staan? Gebruik je dan alleen je achterrem, of ook je voorrem? En hoe stuur je soepel de bocht door? En als je dan gelijk de volgende bocht ingaat? Vanaf de zijlijn gaven Lucinda en trainster Anne aanwijzingen. Zolang je goed op je zadel blijft zitten, kan je gerust je voorrem gebruiken. Gebruik je alleen je achterrem, dan slip je weg. En kijk waar je heen wilt als je de bocht instuurt, het liefst nog voorbij de bocht. Want hoe je de ene bocht instuurt, bepaalt hoe je uitkomt bij de volgende bocht.

Op naar het tweede deel van de clinic, waaierrijden. In twee groepen werd een aantal rondes gereden waarbij het niet om snelheid ging, maar om techniek. Hoewel de groep waarin ik reed ervaring had met waaierrijden, waren er nog voldoende tips te geven. Hoe ga je door de bocht zonder de laatste renster in de berm te rijden, hoe en wanneer wissel je van links naar rechts en vice versa en hoe krijg je de minder goeie klimster ook over de klim zonder (te veel) snelheid te verliezen? Of de tips ter harte zijn genomen, zal bij de volgende ploegentijdrit blijken…

Iedereen was nu wel warm voor het laatste onderdeel van de clinic, het koersspel. Elke renster kreeg door Anne een speciale opdracht toegekend welke je moest zien te volbrengen. Denk daarbij aan demarreren in een of meerdere rondes, reageren op demarrages, knechten, als eerste boven komen op de klim, de snelheid boven 30km/uur houden en natuurlijk de kopvrouw die na de tien rondes als eerste over de streep moest komen. Van elkaar kenden we de opdrachten niet, het was ieder voor zich! Door deze opdrachten kon iedereen op haar niveau meedoen en ontstond een leuk minikoersje.

De clinic werd afgesloten met een kopje soep en een broodje. Dat gaf mooi de gelegenheid om het koersspel nog even te evalueren. De groepsfoto mocht ook niet ontbreken, waarna iedereen weer huiswaarts trok. En had ik al verteld dat het ook nog eens heerlijk weer was? Een clinic die voor herhaling vatbaar is! Ik draai nog even m’n bochtjes om de lantarenpaal en kijk uit naar mijn eerste echte koers. Anne en Arwen, en natuurlijk Lucinda, bedankt voor deze clinic!

Judith (Vrouwenwielrennen Rotterdam)

13116114_1197740980290745_458283790627080669_o

Comments are closed.

Contact Us