Meike Berns

Hoe lang doe je aan wielrennen?  Ik denk een jaar of 15.

Hoe ben je met wielrennen begonnnen?  Met een groepje schaatsmeiden uit Amsterdam zijn we in het voorjaar, als de ijsbaan sloot, rondjes in Waterland gaan fietsen, zowel om actief bezig te blijven alsook om elkaar te blijven zien in de zomermaanden. Dit waren duurritjes gevolgd eindigend op het terras. De groep viel langzaam uit elkaar en toen ben ik bij vrouwenwielrennen Amsterdam terecht gekomen, waar ik al wel wat meiden van kende. Ik vond de trainingen meteen super leuk, soort buitenspelen op de fiets.

Wat is je specialiteit?  Dalen! Mijn eerste ervaring met fietsen in de bergen was in de Pyreneeën, het stijgen viel me zwaar ondanks mijn bergverzet heb ik stukken moeten lopen. Maar de afdaling was geweldig, enorm gaaf en heel erg mooi! 

Wat is je mooiste fietservaring?  In de zomer van 2017 waren we in de Franse Alpen, bij Embrun. Ik had een eenvoudige route uit een boekje overgenomen, maar belande gaandeweg op een tractor-pad, maar beetje mountainbiken op de racefiets vind ik nog wel leuk. Dit kwam uit op een bergwandelpad en op mijn fietsschoenen en de fiets op mijn schouder ging ik verder. Zo’n pad waar ik normaal met bergschoenen en een rugzakje loop, ondertussen vond ik het niet echt leuk meer. De routeplanner op mijn mobiel ziet geen wandelpaden en teruggaan was een heel eind lopen…en ergens wist ik van de kaart dat er wel een weg moest komen, dus gewoon blijven volgen. Super opgelucht toen ik asfalt zag en als klap op de vuurpijl kwam de afdaling, gewoon lekker recht naar beneden met een QOM als prijs.

Hoe ben je bij vrouwenwielrennen terecht gekomen?  Ik kende Manuel van de schaatsbaan en via haar ben ik gestart op de maandagavond trainingen, die toen net nieuw waren. 

Hoe lang ben je nu trainster?  Ik ben zo’n 6-7 jaar trainster, dit begon spontaan toen ik zelf geopereerd was aan mijn knie en er een duurgroep ontstond waarvoor ik de route maakte. Zo kon ik revalideren op de fiets, er bleek voor meer vrouwen deze behoefte te zijn, zo ontstond en leuke afwisselende groep, die nog steeds bestaat (en stiekem best hard gaat). Gaandeweg ben ik gaan assisteren omdat ik het wel leuk vond een groep te leiden en er behoefte was een meer trainsters.

Wat is je doel/wat motiveert je als trainster? Ik geniet om te zien hoe een groep meiden gaandeweg het seizoen steeds strakker gaat rijden, meer op elkaar durft te vertrouwen en blijft groeien. Dan gaan we met z’n allen veiliger, met meer plezier en harder rijden. Verder vind ik het een leuke uitdaging om de rensters persoonlijk te laten verbeteren en daar specifiek oefeningen op te bedenken.

Meike is trainster van trainingsgroep Amsterdam.

Comments are closed.

Contact Us