One minute of fame – EnecoTour Teamtijdrit 2011

Al vaker hadden een aantal meiden van de trainingsgroep Utrecht van Nelly het idee geopperd om samen een ploegentijdrit te rijden. Toen de EnecoTour ploegentijdrit, voorafgaand aan de Eneco tijdrit voor de profs, in Roermond zich aandiende, was het besluit snel gemaakt. Een damesteam, bestaande uit Arwen, Floor, Monica, Claar en Hélène, werd samengesteld. 

De voorbereiding bestond uit enkele gezamenlijke trainingen, waaronder een training onder leiding van Astrid Schop (wereldkampioen ploegentijdrit in 1990). Alhoewel ons team samengesteld was op basis van (enigszins) vergelijkbaar niveau, heeft ieder van ons zijn specialiteit en zijn zwakkere punten. Daar probeerden we in de training al rekening mee te houden, door goed te communiceren onderweg (geen lulverhalen zoals we wel vaker op de fiets hebben, maar door het schreeuwen van termen als gas, ho, en bocht) en een goede startvolgorde samen te stellen. 

Op de ochtend van de tijdrit vroeg verzameld, naar Roermond gereden en de inschrijvingsspullen opgehaald. Er zouden 42 teams aan de start staan, en het 030vrouwen team bleek het enige damesteam… Enerzijds was daardoor de druk van de ketel, anderzijds namen we ons meteen voor dat we dan wel wat  gemengde- en herenteams moesten gaan verslaan. Vervolgens het parkoers verkend, een rondje van 14.5 km lang, met heel veel bochten (zie plaatje). Geen echt lange rechte stukken waar we lekker konden knallen, en aan het begin en einde ook nog smalle stukken met klinkertjes. De dreigende lucht werkte ook al niet mee… Eenmaal terug op de startlocatie kregen we al behoorlijk veel aandacht. Toegegeven, we zagen er ook gesoigneerd uit, zelfde shirtjes en broeken (vrouwenwielrennen.nl natuurlijk); helaas hadden we nog niemand zover gekregen om ons van dezelfde (druppel)helmen en schoenen te voorzien… Ook de speaker kondigde ons, dankzij Claar’s gesprek met de organisatie, uitgebreider dan de andere teams aan. Floor kreeg een extra zetje bij de start en we waren onderweg. 

Binnen 5 km hadden we het eerste team voor ons al te pakken, kostte nog flink wat schreeuwwerk om ze aan de kant te laten gaan. Uiteindelijk hebben we 4 teams ingehaald, terwijl er 2 teams ons voorbij gingen. Het BAM team dat we inhaalden zag blijkbaar in ons een mooi treintje en besloot in ons wiel te gaan zitten, km’s lang… Toen ze blijkbaar weer wat hersteld waren gingen ze ons voorbij om direct weer het tempo te laten zakken. Ze reden lekker naast elkaar (want waarom zou je voordeel van elkaar hebben door achter elkaar te rijden?), dus onze volgende inhaalpoging was weer lastig, vooral omdat er een bochtig stuk kwam. Wellicht hebben ze trouwens wel wat van ons geleerd, want we hoorden op een gegevenmoment de term ‘gas’ ook uit hun monden… Uiteindelijk gingen we er weer voorbij, om tegelijkertijd door een ander team te worden ingehaald… gezellig, drie teams in de bochten… En toen was de finish alweer in zicht. Arwen kon nog even haar sprintvezels op het laatste stukje testen, en zo rolden we over de finish. Het was heel snel voorbij…

Na een stukje uitrijden ons eerst vergaapt aan de profs en hun fietsten, om daarna lekker te douchen en te lunchen. Floor trok nog behoorlijk wat aandacht door met hoge laarzen onder haar wielerbroekje rond te lopen (wordt vast de nieuwste rage in de wielermode). Na wat aanmoedigingen voor de echte jongens toch maar eens op zoek naar de uitslag, want we waren intussen  nieuwsgierig hoe we in het overall klassement stonden… helaas bleek niemand die info te hebben. Of we ons maar om kwart voor vijf bij het podium wilden melden. Daar werden de winnaar bij de profs en de nieuwe klassementsleider (Boasson Hagen) gehuldigd. 

Direct daarna mochten wij op het podium, #1 bij de dames! Ok, dat was geen verrassing, maar met z’n vijven op een podium waar net Boasson Hagen had gestaan, met een groot en klappend publiek beleefden we als onze eigen minute-of-fame, geweldige ervaring! Uiteindelijk bleek dat we naast 1e bij de dames op de 14e plek overall geëindigd waren. Gezien de 42 deelnemende teams een prima prestatie! Voor herhaling vatbaar!

helene verheije1 hetverhaalvan helene1

Comments are closed.

Contact Us