Vikingtour Noorwegen 2011

De Vikingtour, een vrij onbekende cyclosportieve tocht van 7 dagen door Noorwegen, volgens de organisatie: “ Worlds most beautiful cycling, Steepest north of the alps, Easy nordic atmosphere”. Door deze wervende tekst, de enthousiaste verhalen van enkele dames in de trainingsgroep van Nelly, en omdat mijn vriend Gerco ook nog wel zin had in een weekje fietsen in de zomer werd de Vikingtour op onze kalender gezet. Via de SMA Midden Nederland kwam er zelfs een heus trainingsschema (met dank aan Guido Vroemen) om goed voorbereid aan de start te verschijnen. En na ruim 6.000 km voorbereidende km’s was het zover…..Noorwegen!

De Vikingtour kun je zowel in de racing als in de touring klasse rijden. Het grote verschil hiertussen is de tijdregistratie: voor de racing klasse is er een dag- en eindklassement (en sprint- en klimklassement), voor de touring klasse is die er niet. Verder rij je exact dezelfde tocht. Mocht je een etappe niet rijden, of slechts gedeeltelijk, stap je vanzelf over naar de touring klasse. En zo klonk de racing klasse als een prima optie, en gingen we van start, met in totaal 17 dames en 120 heren.

Eerst maar eens de feiten van de Vikingtour 2011 op een rijtje: 7 aaneengesloten dagen, 950 km en 15.800 hoogtemeters. De weergoden gaven ons twee dagen volledig in de regen, twee dagen volledig in de zon en de resterende er zo'n beetje tussenin (variërend van een paar emmers die leeggegoten werden tot je hoofd in de mist).

Wat volgde was een enorm intensieve, maar ook hele bijzondere week. De eerste dag was vooral wennen, je hebt geen idee wie even sterk is en een groepje zoeken blijkt niet zo simpel als bij de massaal bezochte tochten in Nederland en België. Bij de prijsuitreiking de eerste avond kom ik er, tot mijn grote verbazing, achter dat ik de groene sprinttrui mag gaan dragen omdat ik als derde dame de sprintstreep ben overgekomen (dame 1 rijdt nu rond in geel en dame 2 in paars klimtricot). De dag die volgt is ietsje korter (100 km), maar heeft een stuk van 2 km 18%! Daarvoor heb ik de hele breedte van de weg nodig, maar hoef niet af te stappen. Pas op de derde dag vind ik een geschikte groep, met Noorse mannen die zich na de klim meteen op kop zetten om lekker door te trekken. Ik leer wat een Noorse waaier is, en besef dat een deel van de sprinttraining van Noren als Boasson Hagen en Thor Hushovd hieruit moet bestaan…. De vierde dag is de langste, 170 km, en vooral afzien in de regen en mist. 

De tocht begint met een succesvolle verdediging van mijn sprinterstrui en wordt afgesloten met een afdaling van >10% met 20 meter zicht en touringcars die van of naar de top gaan, niet echt lekker fietsen. Intussen is het slagveld begonnen, velen stappen vandaag uit de racing klasse, mede door het slechte weer, maar ook door fysieke ongemakken of gewoon omdat de laatste klim niet essentieel was om de overnachtingsplek te bereiken….Dag 5 bevat de meest besproken berg, 13 km lang, met niet onder de 10%, zelfs stukken 16-17%. Iedereen kruipt omhoog, velen zoals ik slingerend van links naar rechts. Ook hier afhakers, maar wel begrijpelijk als je de pedalen niet meer rond kunt krijgen en je geen zin hebt om te lopen naar de finish op de top… Gelukkig wordt het weer wat beter op dag 6 en worden de afstanden ook weer wat korter. En zo is de laatste dag alweer begonnen. Het weer is ons deze keer gunstig gezind, en wat is Noorwegen mooi dan! Fantastische uitzichten, mooie tocht, fijn fietsen, hier deden we het allemaal om!

De laatste avond sluiten we af met een aantal welverdiende Noorse biertjes en de eindceremonie. Er blijken slechts 10 van 17 dames en 71 van de 120 mannen in het eindklassement van de racing klasse over te zijn, en Gerco en ik horen daarbij! We zijn trots op onszelf en mogen ons nu Vikingen noemen. Zelf eindigde ik derde bij de dames én ik kreeg definitief de sprinttrui om de schouders. Gerco was 39e geworden, een prima prestatie gezien de deelname van elite-renners en oud-profs! Wat ons bijblijft zijn, ondanks het afzien tijdens de zwaarste editie van de Vikingtour ooit, de sfeer, het kleinschalige, de fantastische omgeving en vele andere mooie herinneringen aan een fantastische week!

Hélène
P.S. voor degenen die willen zien hoe mooi Noorwegen is: www.vikingtour.org

Comments are closed.

Contact Us