Vrouwenwielrennen in La Caravane d’Utrecht

Voorafgaand aan de Tour de France in Utrecht, was La Caravane d’Utrecht een van de festiviteiten die de stad alvast in de juiste sfeer moest brengen. Vrouwenwielrennen deelneemster Cathy was de drijvende kracht achter het vrouwenpeloton in deze karavaan. Lees hieronder haar ervaringen…

Eindelijk was het dan zover… Na maanden van voorbereidingen ging Vrouwenwielrennen.nl in samenwerking met SambaSabor 3 juli swingend van start met La Caravane d’Utrecht!
Maar hoe is het eigenlijk zo gekomen?

In het eerste kwartaal van dit jaar stuurde Nelly (Voogt, red.) een oproep per mail, de Tourstart vertrok vanuit Utrecht en dat betekende dat de stad zich ging opmaken voor veel grote evenementen. Vrouwenwielrennen.nl zou ook een aantal dingen opzetten en er werden mensen gevraagd om mee te denken en werken in de vormgeving, danwel in de uitvoering hiervan.
Na dit doorgelezen te hebben besloot ik mee te helpen en koos ik iets wat mij wel aansprak: een Carnavaleske Parade door de stad in samenwerking met de Gemeente Utrecht.
Daar kon ik wel wat mee!

In maart zaten wij dan ook vijf vrouwen sterk aan tafel bij de gemeente. Maar tot onze grote schrik ging het niet om het meedenken en vormgeven van ons compartiment, maar moesten we ook zelf alles regelen. Daar hadden we niet op gerekend. Hadden wij daar wel de tijd, mensen en de middelen voor?

Al snel werd duidelijk dat hetgeen we in eerste instantie bedacht hadden niet haalbaar was. Het moest simpeler. In overleg met de Gemeente besloten we mee te doen als ‘strooigoed’.
Dit betekende beduidend minder werk aan voorbereidingen en geen gedoe, het kwam erop neer dat je jezelf kon melden op 3 juli en zo kon meefietsen tussen alle compartimenten.
Dat was zeker ook leuk.

unnamed (1)

Al snel moesten alleen alle vrijwilligers afhaken na dit eerste overleg, en zo kwam het dat ik ineens in m’n eentje bij een bijeenkomst met alle andere compartimenten (totaal 10 met veel vrijwilligers) een presentatie stond te houden over het Vrouwenwielrennen. Ik had geen mooie strakke planning en geen levendige Powerpoint te laten zien, alleen een snel gemaakt tekeningetje op een A4-tje. ‘Net doen of je iets heel bijzonders hebt’, hield ik mezelf voor toen ik daar voor al deze mensen stond, ‘dan geloven zij het ook’.

Waarschijnlijk werd ik door alle glimlachende gezichten in de zaal iets te enthousiast want plotseling stond ik te verkondigen dat wij deze grote ‘pop op een fiets’ zouden meenemen in een bonte stoet van 50 rensters.Onze act zou waarschijnlijk bestaan uit een (ter plekke bedacht) dansje en het zingen van fietsliederen. Ik kreeg een applaus en ging weer zitten. Ogenschijnlijk had ik het naar mijn zin, maar lichte paniek sloeg toe en mijn hersenen werkten op volle toeren. Hoe ging ik dit waarmaken?

Gelukkig kwam het Vrouwenwielrennen trainingsweekend in Limburg er aan. Hier zou ik weer een presentatie houden met datzelfde A4-tje. Dan zou alles goedkomen.
De dames zouden massaal inschrijven, ik zou mijn 50 rensters halen en iedereen zou meehelpen klussen. De pop zou er komen en we zouden een act in de vorm van een dansje verzinnen voor de 3 minuten dat we stilstonden… en… en… en…

Jullie begrijpen dat het allemaal net even wat anders is gelopen dan in eerste instantie gedacht.
Soms viel het even wat tegen maar dan was er altijd wel weer een plan B. Uiteindelijk zijn we, stiekem toch een compartiment (zo noemde de gemeente ons :-)) geworden en is de uiteindelijke ‘pop’ er ook nog gekomen maar dan in een veeeeeeel betere uitvoering.

unnamed

Totaal waren we op 3 juli in de optocht met 30 rensters, waarvan sommige met kids die enthousiast meereden onder het mom ‘beter jong geleerd…’. De drie rondemissen in de originele jurken van Nienke – Bijtje, en een mini rondemiss, 2 begeleidsters van de tijdtoeter, 2 bikebabes en een volledige Sambaband.
Tjonge jonge, dit had ik in maart niet durven dromen! Wat waren we aanwezig, en wat een positieve en spetterende energie kwam er vanaf. We hebben het zo ontzettend leuk gehad en gelijk nog even mooi een oefeningetje surplace door Utrecht gedaan. Dansen op je fiets terwijl je bijna stil lijkt te staan… Het kan allemaal. Paulien zou trots op ons zijn geweest! 🙂

IMG_4619

Ik wil een ieder die deze dag mogelijk heeft gemaakt bedanken. Dat geldt ook voor de vrijwilligsters die zich nog hebben gemeld en degene met wie ik altijd ruggespraak heb kunnen houden, chapeau! Zie de foto’s hieronder voor een goede impressie, zoals je kunt zien hebben we zelfs het AD Utrechts Nieuwsblad gehaald.

Cathy

IMG_4604-2 IMG_4621

11707725_10153533867984175_6153984952444825123_o-2 11692550_10153118244704633_1733467525978218106_n

IMG_6624 IMG_6625

 

Comments are closed.

Contact Us